След дълга игра на криеница с депутати и медии истината за

...
След дълга игра на криеница с депутати и медии истината за
Коментари Харесай

Не е лесно да си адвокат на дявола! Особено ако си от ГЕРБ!

След дълга игра на гоненица с депутати и медии истината за злоупотребите на държавното сдружение " Автомагистрали " лъсна. Фирмата отхвърли да даде документи по какъв начин харчи милиардите, предоставени й от страната, даже на Комисията по проверката на ръководството на държавното управление на Бойко Борисов в Народното събрание. Но в опита си да защитят порочните практики регионалният министър Петя Аврамова, управлението на АПИ в лицето на Георги Терзийски и шефът на " Автомагистрали " Стоян Беличев на процедура потвърдиха всички подозрения.

Какво се разбра при чуването в комисията?

Според данните " Автомагистрали " извършва контракти за над 4,7 милиарда лева Четири от тях са предоставени непосредствено от АПИ, без съревнование с други компании, посредством по този начин нареченото вътрешно възлагане - два контракта за създаване на автомагистрала " Хемус " на стойност 2,3 милиарда лева без Данък добавена стойност (от декември 2018 и декември 2019), един контракт за 474 655 613 лева за подсилване на 74 свлачища (от октомври 2019 г.), и контракт за 902 млн. лева за построяването на 69 километра от пътя Видин-Ботевград от 2020 година По тях компанията работи с други частни сдружения, които е избирала без социална поръчка и с които е сключила рамкови съглашения за наем на техника, доставка на материали и осъществяване на избран тип действия. Така държавното сдружение получава милиарди от страната без съревнование с други компании с аргумента, че има задоволително потенциал единствено да се оправи с съответната активност, а след това преразпределя милиардите към определени от него компании, които действително да свършат част от работата. По данни на Министерство на регионалното развитие към декември 2020 година във компанията са работили на трудов контракт 353-ма души, като единствено 41 от тях са служащи по строителство и поддръжка на пътища. Управляващите обаче не виждат нищо ненормално в тази скица.

 

Не ми били подизпълнители, най ми били реализатори на услуги

 

На съвещанието стана изрично ясно, че законът за публичните поръчки се заобикаля брутално. Законът в действителност разрешава на АПИ да разпорежда непосредствено контракти на " Автомагистрали " без социална поръчка. Проблемите стартират по-късно. Шефът на АПИ Георги Терзийски зае поза на ни чул-ни видял и в прав текст разгласи, че по тези  контракти " Автомагистрали " не са заявили никакви подизпълнители. " Нямам съображение да третирам взаимоотношения, които не са обект на контракта ", отсече той. Още по-нагла бе Петя Аврамова. " Подизпълнител значи превъзлагане на активност. Това е, в случай че ви възложат да извършите жилищен блок, и вие го превъзложите на различен да го построи. Такива контракти " Автомагистрали " няма. Имат контракти за доставка на материали, за наем на техника и за осъществяване на услуги, които са характерни и сдружението няма по какъв начин да извърши ", изясни министърът. Въпросът какво в действителност прави " Автомагистрали " отвън всички тези дадени на различен дейности увисна без отговор. Аврамова твърди още, че 80% от дейностите се извършват независимо от " Автомагистрали ", а 20% са за наемане на разнообразни външни услуги. Не бяха дадени никакви доказателства в поддръжка на това съответствие.

За контракта за подсилване на свлачища от групата на Българска социалистическа партия настояват, че разпределението е тъкмо противоположното - 87% от дейностите са преотдадени на трети лица. Те дадоха образец с тъкмо посочен контракт - на сякаш укрепеното от компания " Джамбо 33 " свлачище при Рилския манастир, което се срути малко откакто бе намерено от премиера Бойко Борисов. " За АПИ този контракт е изпълнен от " Автомагистрали " на 100% ", разяснява Георги Терзийски. " Какви 100%, като " Автомагистрали " не са имали на обекта и един камион. Тук приказваме за директна замяна на изпълнителя ", репликира Явор Божанков от Българска социалистическа партия.

 

Фирмите не са наши, само че ги избираме по наши правила

 

Въпросът кои са компаниите, с които " Автомагистрали " е решила да работи по инхаус договорите, също не получи отговор. По тази тематика от Министерство на регионалното развитие и от сдружението ползват друга тактичност. Аврамова и този път размаха цифрата 400 - общия брой на компании, с които работи " Автомагистрали ", с цел да потвърди, че няма по какъв начин всички те да са " наши компании ". Притиснат от депутатите, шефът на " Автомагистрали " посочи, че компаниите са доста по-малко. Наложи се шефът на комисията Мая Манолова да му изчете лист с 10 сдружения, на което той безочливо вметна: " Не са единствено тези, информацията ви очевидно не е цялостна ". Но още веднъж не пожела да каже какъв брой и кои са.

Според Беличев компаниите били избирани по процедура, която на 99% се доближавала до Закон за обществените поръчки. Тук думата взе Аврамова с аргумента, че Беличев не схваща какво го питат, и изчете в детайли по какъв начин се избират компаниите. " Подборът на компаниите се организира по одобрени от съвета на шефовете вътрешни правила. Процедурата се открива със заповед на изпълнителния шеф, утвърждава се пример на покана и се утвърждава комисия, която да извърши изследване и да предложи лист с евентуални претенденти, които да бъдат поканени за присъединяване в процедурата. Със заповедта се дефинира втора комисия, която организира процедура по какъв начин да бъде осъществено класирането. Канят се нормално от 30 до 40 компании, след осъществяване на асортимент класирането се показва на съвета на шефовете, който се произнася с решение за подписване на рамково съглашение с съответната компания ", изрецитира тя.

" Какво чухме дотук - държавното управление е трансферирало 4,7 милиарда лева на една държавна компания с тричленен ръб на ръководство. 5% от Брутният вътрешен продукт сте дали на една тройка шефове, които вие сте назначили, и не е ясно те по какъв начин са избирали компаниите. Те са подбрали компаниите персонално, каквото им е казано ", възмути се Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Разбра се и че по договорите са плащани големи задатъци, като те са позволени постфактум с анекси месеци след подписване на първия контракт за " Хемус ".

Шефът на " Автомагистрали " и Аврамова се пробваха да сложат точка на тематиката с аргумента, че сдружението нямало статут на възложител по Закон за обществените поръчки. Аврамова прикани да се цитира текст от закона, който да задължава сдружението да прави поръчки, само че самата тя не цитира текст, от който да е видно противоположното. По този въпрос може да се чакат законодателни промени, тъй като законът разрешава пояснение кои държавни компании имат статут на публично-правна организация и компаниите даже имаха право сами да вземат решение по какъв начин да се самоопределят. Според работилите и анулирани през 2019 година текстове компаниите могат ту да губят статут на възложители,  ту да го получават според от обстановката. " Ако законът е спазен, сте приели абсурден закон. Ако е нарушен, нека прокуратурата слуша ", заключи Георги Георгиев от " ИТН ".

 

Едни строят, други носят отговорност

 

" Не може сдружение с 13 багера да свърши работа за 5 милиарда лева Работата е ясна ", заключи Мая Манолова тематиката за потенциала на " Автомагистрали " да извършва предоставените му от АПИ. Според нея има сигнали, че се наема техника на цени 10 пъти над пазарните. Според Аврамова обаче по договорите било обезпечено, че облагата не надвишава 10%. Независимо от това, че голяма част от работата е свършена от външни компании, отговорността 100% е на държавното сдружение " Автомагистрали ". " Кой носи отговорност за гаранционните периоди, откакто ги разбивате на труд, материали, машинизация. Как гарантирате съблюдаване на периодите във вашите контракти за доставки? ", попита Георги Георгиев от Има Такъв Народ. " Гаранционните периоди са по типове действия - имаме гаранционен период за строителство на автомагистрали, който увеличихме от 5 на 7 години. Отговорността за изпълненото строителство се носи от " Автомагистрали " за 7 години ", отвърна Аврамова. " Т.е. всички тези компании не носят никаква отговорност във връзка с гаранционни периоди? ", попита Георгиев. " Да, по този начин е, гаранционният период се носи за градеж на автомагистрала от " Автомагистрали ", а не за прилагане на товарен камион ", постави умерено точка на тематиката Аврамова. Няма гаранции и за съблюдаване на периодите от външните компании и в случай че осъществяването закъснее по тяхна виновност, глобите отново ще са за " Автомагистрали ".

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР